Hogyan használjuk a keresőket a megfelelő orvos kiválasztásához?

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

Megfelelő orvost találni nem mindig egyszerű. Szerencsés helyzetben valaki már ajánlott nekünk szakembert saját tapasztalat vagy épp hírnév alapján. Ha ilyesmire nem támaszkodhatunk, vagy épp online keresünk magán egészségügyi szolgáltatót, gyakran az információk tömkelege is riasztó lehet. Cikkünkben ahhoz igyekszünk segítséget nyújtani, hogy hogyan találjunk megfelelő orvost online keresők segítségével. (x)

Ismerjük fel a hiteles forrásokat!

Sajnos egészségügyi témában is rengeteg téves információ kering az interneten. Azt ezért semmiképp nem javasoljuk, hogy valaki önmagát próbálja diagnosztizálni az online források segítségével. Persze vannak olyan honlapok, mint amilyen a Webbeteg is, ahol orvosoktól származó, hiteles információkat, tünetek ismertetését és valószínűsíthető diagnózisokat találhatunk. Mivel a legtöbb betegség páciensenként eltérő lefolyású lehet, mindenképp érdemes személyesen is felkeresni egy szakembert.

Hiteles forrásnak minősülnek például a magánklinikák, egészségügyi ellátóhelyek honlapjai. A gyógyszertárak honlapjai, ahol gyakran nemcsak a különböző gyógyszerek leírását találhatjuk meg, hanem azt is, hogy bizonyos panaszokat hogyan enyhíthetünk és hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Használjunk orvoskereső portálokat!

orvos sztetoszkóppalA Webbetegnek is van orvoskereső funkciója, de az egészségbiztosítók és több erre szakosodott oldal is nyújt már ilyen lehetőséget. Ha nagyjából tudjuk, hogy milyen panaszokkal és milyen szakterületen keresünk orvost, tovább szűrhetjük a találatokat településre vagy akár névre is. Ha nem ismerjük például a szakember elérhetőségeit, de tudjuk a nevét, így hasznos információkhoz juthatunk.

A keresőoptimalizálásnak köszönhetően azonban úgy is szakemberre találhatunk, ha csak beírjuk a Google keresőjébe a településünket és a keresett szakterületet. Szerencsére a magán egészségügyi szolgáltatók többsége már nagy figyelmet fordít erre. Honlapjukon ezért rengeteg hasznos információt találhatunk panaszainkkal, a várható vizsgálatokkal, az ezzel foglalkozó orvosokkal és a vizsgálatok árával kapcsolatban.

Adjunk a véleményekre!

Ha van olyan az ismerősi körünkben, aki járt már az adott orvosnál, kérjük ki a véleményét. Azonban általánosságban nem ez a jellemző. Szerencsére a legtöbb orvoskereső és egészségügyi intézmény saját honlapja is támogatja a véleményezést. Itt pedig olyan hasznos információkat találhatunk, amik sokat segíthetnek a megfelelő orvos kiválasztásában.

A fő szempontok között szokott lenni a szakember empátiája, a vizsgálat alapossága, a szolgáltatásszervezés kényelme és hatékonysága, valamint sokszor az ár is. Itt azonban fontos megjegyeznünk, hogy attól, hogy valami drága, még nem biztos, hogy jó is, illetve ez fordítva is igaz. Ha azonban valami látványosan az átlagár alatt van, érdemes gyanakodni és elolvasni a részleteket. A laborvizsgálatoknál például annyi csomag van, ahány szolgáltató és sokszor jelentős eltérések is lehetnek ezek között.

Hallgassunk a szakértői ajánlásokra!

Ha szakorvost keresünk, érdemes lehet kikérni háziorvosunk, vagy kezelőorvosunk véleményét. Esetleg szétnézni olyan megbízható egészségügyi szolgáltatók honlapján, akiket ismerünk és megnézni, hogy ajánlanak-e orvost azon a szakterületen, amire nekünk szükségünk van. Kérhetünk például online tanácsot is egy szakértőtől, így biztosak lehetünk benne, hogy jó helyre kerülünk.

Ha rendelkezünk magán egészségbiztosítással, a biztosítónkat is felhívhatjuk. Sokan nyújtanak lehetőséget telefonos orvosi konzultációra, aminek a végén akár az ellátásszervezésre is sor kerülhet.

Ne halogassuk az orvosi segítségkérést!

Napjainkban szerencsére egyre gyakoribb, hogy az emberek hamar segítséget kérnek egy-egy problémával kapcsolatban. Még mindig előfordul azonban, hogy a korábbi rossz tapasztalatok vagy bizonyos tabu témák miatt inkább kerüljük az orvosokat. Ezzel azonban azt kockáztathatjuk, hogy valami egészen ártalmatlannak tűnő tünetből olyan szövődmény alakul ki, aminek a kezelése hosszabb, kellemetlenebb, esetleg költségesebb folyamat.

Ha nem tudjuk, hogy tüneteinkkel érdemes-e orvost felkeresni, beszéljük meg őket háziorvosunkkal! Egy általános belgyógyászati vizsgálat is sok dologra fényt deríthet, a legrosszabb esetben pedig kiderül, hogy nem is volt mitől tartanunk. A legjobb esetben pedig időben szakorvoshoz kerülünk panaszainkkal.

Reméljük hasznosnak találtad cikkünket! A webbeteg.hu-n is számos információt találhatsz a leggyakoribb betegségekről, tüneteikről és okaikról, esetleges kezelési módjaikról. A legfontosabb azonban, hogy baj esetén ne félj segítséget kérni! Akár online keresel orvost, akár személyesen, mindig tájékozódj megbízható forrásból!

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.