Fogászati problémák cukorbetegeknél és fogápolási tanácsok

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra frissítve:

A cukorbetegség az egész szervezetet, így a szájat is érinti. A cukorbetegség fokozza a fogászati problémák kockázatát, nehezíti a szájban lévő baktériumok elleni küzdelmet. A helyes fogápolás így különösen fontos a cukorbetegek számára.

Miért fontos a fogápolás cukorbetegség esetén?

Ha cukorbeteg, a fogak gondozása és a rendszeres fogászati kontroll még fontosabb. Ennek számos oka van.

A nem megfelelően kontrollált diabétesz károsítja a fehérvérsejteket, melyek a szervezet legfőbb védelmét jelentik a szájban előforduló bakteriális fertőzésekkel szemben. Magas vércukorszint esetén a nyál cukortartalma is megnő, ez pedig tápanyagként szolgál a szájban megtelepedő baktériumok számára. Ezek a baktériumok felelősek számos fogászati problémáért: a fogszuvasodásért és az ínygyulladásért. Ezek mellett tartós diabétesz esetén romlik a szájüreg fájadlomérzékelése, a szöveteket tápanyagokkal ellátó vérerek egészsége.

A cukorbetegeknél fokozott az alábbi szájüregi szövődmények kockázata:

  • Szájszárazság – A kezeletlen cukorbetegség csökkenti a nyáltermelést, ami szájszárazsághoz vezet. A szájszárazság fájdalmat, fekélyeket, fertőzéseket és fogszuvasodást eredményezhet.
  • Fogínygyulladás (gingivitisz és parodontitisz) – A cukorbetegség szövődménye a fehérvérsejtek károsodása mellett a vérerek megvastagodása. Ez lassítja a tápanyagok felszívódását és a salakanyagok kiürülését a szövetekben, többek között a szájban is. Ezáltal csökken a szervezet védekezőképessége is a fertőzésekkel szemben. Mivel a fogágybetegségek bakteriális jellegűek, a cukorbetegeknél sokkal gyakrabban és súlyosabb formában fordul elő a fogínygyulladás.

  • Szájüregi szövetek lassabb gyógyulása – A nem megfelelően kezelt cukorbetegek lassabban gyógyulnak a fogászati és szájsebészeti beavatkozások után, mivel a kezelés helyén a véráram csökkenhet. Romlik a betegek fájdalomérzékelése is, ezért fogorvosi vizsgálat nélkül a szervezet kevésbé jelezi korai stádiumban a kisebb ínysérüléseket és más fogászati problémákat.

  • Gombás fertőzés – Az antibiotikumokat gyakran használó cukorbetegek, hajlamosak a száj- és nyelv gombás fertőzésére. Ennek oka, hogy a gomba gyorsan szaporodik a nyál magas vércukorszintje miatt.

  • Égő száj és/vagy nyelv – Ezt az állapotot leginkább a száj gombás fertőzése okozza.

A dohányzó cukorbetegeknél a fent említett betegségek kockázata mintegy 20 százalékkal magasabb. A dohányzás, akárcsak a cukorbetegség, negatív hatással van a fogíny vérellátására, így a dohányzók esetében még gyakoribb a szájpenész, a különböző fogágy betegségek és a lassú sebgyógyulás.

Cukorbetegek fogászati gondozása

Mivel a cukorbetegek hajlamosabbak a különböző szájüregi megbetegedésekre, a helyes fogápolás és az esetleges elváltozásokra való fokozott odafigyelés nagyon fontos. Amennyiben panasza van, mielőbb forduljon fogorvoshoz, évente kétszer pedig panasz nélkül is keressen fel egy fogorvost! A rendszeres fogászati szűrés azért fontos, mert lehet ínybetegsége akkor is, ha nincs fájdalma, vagy nem tapasztalja a betegség tüneteit.

  • Törekedjen arra, hogy vércukorszintje minél közelebb legyen a normális értékhez! A diabétesz kontrollálásával az esetleges szájüregi szövődmények kialakulásának rizikója is csökkenthető.

  • Tájékoztassa fogorvosát a cukorbetegségéről és az általános egészségügyi állapotáról, mielőtt bármiféle kezelésbe kezdenének! Ha szájsebészeti beavatkozásra van szükség, kérdezze meg orvosát, van-e szükség a műtét előtti antibiotikum használatra, az étkezés idejének, illetve az inzulin adagjának megváltoztatására.

  • A fogorvos tudjon az Ön által szedett gyógyszerekről, azok dózisáról. Erre azért van szükség, hogy a fogorvos által esetlegesen felírt gyógyszer, legkevésbé se zavarja a diabétesz kezelését. Amennyiben a fogorvos súlyos fertőzés miatt kezeli, szükség lehet az inzulin adag módosítására.

  • A nem sürgős fogászati beavatkozásokat halassza el, ha a vércukorszintje nem megfelelően kontrollált. Ugyanakkor az akut fertőzéseket, mint például a tályog, azonnal kezelni kell.

  • A gyógyulás több időbe kerül a cukorbetegeknek, ezért kövesse az orvos utasításait pontosan!

  • A fogszabályozót viselő cukorbetegek azonnal forduljanak fogorvoshoz, ha a fogszabályozó drótja megvágja a nyelvet vagy a száját.

Fogápolási tanácsok cukorbetegeknek

Az alábbi fogápolási gyakorlattal minimalizálható a cukorbetegség okozta fogászati problémák rizikója.

Fogmosás minden étkezés után - Étkezés után lepedék – ételmaradék, nyál és baktérium – rakódik le a fogakon, mely a fogzománcot megtámadó savakat bocsát ki. A kezeletlen lepedék fogkővé alakul, mely a fogíny vonala alá beépülve fogkefével vagy fogselyemmel nehezen távolítható el. Minél tovább marad a fogakon, annál károsabb. A lepedékben található baktériumok gyulladást okoznak és ínybetegséghez vezetnek. A napi legalább kétszeri fogmosás (de lehetőleg minden étkezés után) nem csak a rossz lehelet ellen véd, de segít megszabadulni a szájban lévő baktériumoktól, melyek lepedékként orális fertőzéshez vezethetnek.

Használjon puha sörtéjű és kisebb fejű fogkefét! - A megfelelő fogkefe csökkenti az ínyben kialakuló apró sérüléseket. A fogmosáshoz tartsa a fogkefét 45 fokos szögben az ínyhez, gyengéd oda-vissza sikáló mozdulatokkal tisztítsa át a fogai felszínét, hátulját és a rágófelületet is. Ne felejtse el a fogíny és a nyelv tisztítását sem!

Milyen fogkrém javasolt? - Ahogy cukorbetegség nélkül is, a fluoridos fogkrémek hatékonyabban előzik meg a fogszuvasodást. A márka kevésbé fontos, a lényeg, hogy rendszeresen használjuk.

Használjon fogselymet! - A fogselyem segíti a lepedék eltávolítását azokon a területeken is, ahova a fogkefe nem ér el. Naponta egyszer ajánlott az alkalmazása. Amennyiben nem biztos a fogselyem használatának módjáról, kérjen segítséget fogorvosától. Mint bármi más, a fogselyem használata is könnyebbé válik a rendszeres gyakorlással.

Használjak szájvizet? - A szájvíz kevésbé alkalmas a plakkok eltávolítására, mint a fogkefével vagy fogselyemmel történő fog- és fogköztisztítás. Amennyiben szájvizet használ, alkoholmentes változatot válasszon!

Vigyázzon a protézisére! - A laza, vagy rosszul karbantartott protézis fogíny irritációt és fertőzéseket okozhat. Fontos, hogy beszéljen fogorvosával bármilyen esetleges változásról a protézis illeszkedésével kapcsolatban. A diabétesz fokozza a gombás fertőzések veszélyét, és a rosszul karbantartott protézis hozzájárul a szájpenész kialakulásához is. Fontos, hogy naponta távolítsa el és tisztítsa meg a protézisét, hogy csökkentse a fertőzések kockázatát.

Szokjon le a dohányzásról! - A dohánytermékek – beleértve a cigarettát, szivart, füstmentes dohányt és pipát – mindenki száját károsítják, ám a dohányzó cukorbetegeknél fokozottabb az ínybetegségek kockázata. A dohányzás emellett felgyorsítja a csontsűrűség csökkenését, ami idővel fogvesztést okozhat.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Diabetes and your mouth (WebMD); Diabetes and Oral Health (CDC)
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Növényi alapú táplálkozás
Növényi alapú táplálkozás

Hogyan álljunk rá át?

Menstruáció előtt
Menstruáció előtt

Miért jelentkezhetnek megfázásszerű tünetek?

WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Barla Erzsébet, nephrológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.